Regionální potravina 2018

Ocenění za mošt jablko-hruška

 

TISKOVÁ ZPRÁVA

Plzeň 10. května 2018 - Již podeváté se v Plzeňském kraji soutěžilo o Regionální potravinu. Hodnotitelská komise dnes rozhodla, které další produkty získají punc kvality. Na stupeň vítězů přivádí výrobky jejich výjimečná kvalita, výborná chuť a suroviny z daného regionu. O značku Regionální potravina se letos ucházelo 111 výrobků od 33 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Masné výrobky tepelně opracované.

Výrobky za Plzeňský kraj přihlášené do soutěže dnes hodnotily dvě komise, každá po sedmi hodnotitelích. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

O soutěž je každoročně velký zájem. V loňském roce se přihlásilo 81 produktů, letos už 111. Zatímco v předchozím roce byl největší zájem o alkoholické a nealkoholické nápoje, dnes vévodily masné výrobky tepelně opracované. Celkem bylo za tuto kategorii 21 kandidátů od 8 výrobců.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. O logo se soutěží v devíti kategoriích.

K udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2018 navrhla hodnotitelská komise následujících 9 výrobků:

2018

Regionální potravina 2016

V letošním roce jsme uspěli v soutěži o regionální potravinu se sušenými třešněmi.

Pro výrobu sušených třešní je použito výhradně vlastní ovoce z nebílovských sadů, obhospodařovaných společností LUKRENA. Celý proces je od počátku až do konce pouze ruční práce, tj. od vypeckování, sušení na dřevěných sítech až po samotné zabalení. Chuť i barva je typická podle odrůdy zpracovaných třešní. Při výrobě nejsou použity chemické látky ani konzervanty, ovoce není doslazováno ani sířeno.

2016

Celkem 9 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Plzeňského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2016. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 79 produktů od 27 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 23 výrobků z kategorie Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas.

 

Výrobky hodnotila 8členná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

 

K udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:

 

Kategorie:

 

Výrobek a výrobce:

1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas ŘEZNICKÝ COP KLASIK ŘEZNICTVÍ - PIRNÍK, spol. s r.o.

 

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy SUŠENÉ HOVĚZÍ MASO

Plzák z Plzně s.r.o.

 

3. Sýry včetně tvarohu PASTÝŘ PIKANT BEVA invest s.r.o.

 

4. Mléčné výrobky ostatní KYSANÉ MLÉKO Josef Martínek

 

5. Pekařské výrobky včetně těstovin CELOŽITNÝ CHLÉB KVÁSKOVÝ PEKO - Němečková s.r.o.

 

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek MERUŇKOVÝ TERČ Západočeské konzumní družstvo Sušice

 

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje SIRUP BABIČČIN POKLAD Od Macháčků s.r.o.

 

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě SUŠENÉ TŘEŠNĚ Lukrena a.s.

 

9. Ostatní TOLSTOLOBIK UZENÝ, PORCOVANÝ Zpracovna ryb Klatovy a.s.

 

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

2016

Regionální potravina 2015

V Plzeňském kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina

 

12.5.2015

Tisková zpráva – (Klatovy 12. května 2015) Celkem 8 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Plzeňského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2015. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 78 produktů od 31 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly masné výrobky.

 

Výrobky hodnotila 7členná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. „Úroveň posuzovaných výrobků v rámci soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje byla vysoká, zejména v kategoriích Masných výrobků a Ovoce a zelenina. Velmi potěšitelné je i to, že malí a střední výrobci kladou důraz na správné označení svých produktů a na kvalitu použitých surovin, stejně jako na vyšší míru přidané hodnoty,“ uvedl předseda hodnotitelské komise Ing. Jindřich Fialka, ředitel Odboru potravinářského Ministerstva zemědělství ČR.

 

K udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2015 navrhla hodnotitelská komise 8 výrobků z následujících kategorií:

 

Kategorie

 

Oceněný výrobek a výrobce

 

 

1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas Přešínská játrová paštika zauzená Herejk s.r.o.

2. Masné výrobky trvanlivé Brodská klobása Maso West s.r.o.

3. Sýry včetně tvarohu Přírodní sýr Soukromá farma Holštýn – Minimlékárna JOMA

4. Mléčné výrobky ostatní neuděleno

5. Pekařské výrobky včetně těstovin Kváskový Chléb pšenično-žitný Pekařství U Seberů

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Klatovské duo řezy SŠZP Klatovy, Národních mučedníků 141

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Nebílovský mošt – příchuť jablko hruška Lukrena a.s.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Lahodný křimický zelný salát s koprem

Ing. Jaroslav Lobkowicz

9. Ostatní Jahodová zmrzlina Pavel Štáhlich

 

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Regionální potravina 2014

Soutěž „Regionální potravina Plzeňského kraje“ pro rok 2014 je opět vyhlášena.

 

V tomto roce jsme neuspěly s žádným výrobkem přihlášeným do soutěže.

Regionální potravina 2013

Soutěž „Regionální potravina Plzeňského kraje“ pro rok 2013 je opět vyhlášena.

Oficiální vyhlášení výsledků soutěže v Plzeňském kraji se koná na nádvoří krajského úřadu 23.5.2013 při příležitosti Festivalu regionální potraviny.

sušená jablka

sušená jablka

2013

Regionální potravina 2012

26.4.2012 se uskutečnilo v areálu Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech zasedání hodnotitelské komise soutěže. Komise tradičně složená z odborníků ministerstva zemědělství, státní veterinární správy, státní zemědělské a potravinářské inspekce, agrární a potravinářské komory a Státního zemědělského a intervenčního fondu posuzovala 63 výrobků od 25 výrobců. Rozhodování bylo jako vždy velmi obtížné, protože stejně jako v minulých letech měly předložené výrobky vysokou kvalitu a o vítězi rozhodovaly detaily.

 

Podle propozic soutěže může vítězem být pouze jeden, takže komise rozhodla následovně:

Oficiální vyhlášení výsledků soutěže v Plzeňském kraji se koná na nádvoří krajského úřadu 29.5.2012

Kategorie: Ovoce a zelenina

Vítěz: LUKRENA a. s. - Hrušky sušené

Více o všech regionálních potravinách se dozvíte na:

http://eagri.cz/public/web/regionalni-potraviny/regionalni-potraviny/plzensky-kraj/

ocenění

ocenění

předání 29.5. 2012

předání 29.5. 2012

hrušky sušené

hrušky sušené

Regionální potravina 2010

V roce 2010 získala naše společnost ocenění v soutěži o regionální potravinu za jablečný mošt.

ocenění

ocenění

stánek
2
Jablečný mošt

Jablečný mošt

Sady Nebílovy – prodej ovoce a moštů

SADY Nebílovy – na 48 ha pěstujeme švestky, jablka, třešně. Ve velmi malém množství i hrušky. Prodej produktů je vyhlašován v aktuální době dostupným způsobem a na těchto stránkách.

Vedoucí sadu: p. Zikmundová Jana, tel. č. +420 737 260 025 více o sadu...

LUKRENA a. s.

Dolní Lukavice 196, 334 44 Dolní Lukavice
tel.: 377 188 111
fax: 377 982 437
e-mail: info@lukrena.cz

celý kontakt...

© AG25, 2012
Lukrena O společnosti Pro akcionáře Sady Nebílovy Pro vlastníky půdy